AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Virginia
Alles over Virginia
Als u informatie zoekt over de staat Virginia, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking.
Trivia
Hoofdstad Grootste stad Afkorting Oppervlakte Bevolking Bijnaam Staat sinds Staat rang | Richmond Virginia Beach VA 105.716 km2 7,0 miljoen (census 2000) Old Dominion 25 juni 1788 10 |
Geschiedenis van Virginia
|
Virginia is vernoemd naar de Engelse koningin Elizabeth I, ook wel de Virgin Queen genoemd. Op het gebied van deze latere Amerikaanse staat werd in 1607 de eerste Engelse kolonie gesticht, een dorpje genaamd Jamestown.
Jamestown was gesponsord door een Engels bedrijf, de London Company (later de Virginia Company), en was oorspronkelijk bedoeld als exploitatiekolonie. Men wilde hier grondstoffen delven en handel drijven en hoopte zo eenvoudige woekerwinsten te maken. Helaas bleek dit niet mogelijk en moest de kleine kolonie vechten voor zijn overleving; een gevecht dat al in 1608 verloren leek, toen van de oorspronkelijke 144 mannen nog slechts 38 in leven waren.
Het bedrijf reageerde door voedsel, hulp en een nieuwe leider naar Virginia te sturen die John Smith moest vervangen. Deze nieuwe leider, Sir Thomas Gate, kwam in 1610 in Jamestown aan - om vervolgens te ontdekken dat er nog maar een paar kolonisten de hongerwinter van 1609-10 overleefd hadden.
Bijna had Gate de kolonie verlaten en was teruggegaan naar Engeland, maar zijn baas beval de kolonisten te blijven. Pas onder het leiderschap van Sir Thomas Dale en vanaf 1612 Sir Samuel Argall begon de kolonie enigszins te leven. Een kolonist genaamd John Rolfe begon tabak te verbouwen, wat al snel winstgevend werd.
Rolfe trouwde in 1614 met Pocahontas, een Indiaanse vrouw en de dochter van Powhatan, het opperhoofd van de Powhatan Confederatie. De kolonie groeide vanaf dat moment sneller omdat de relaties met de Indianen goed waren; in 1619 kwamen de eerste zwarte Amerikanen in de kolonie aan (waarschijnlijk als slaaf, gebracht door een Nederlands schip) en in 1620 kwamen de eerste vrouwen in het gebied aan.
In 1622 kreeg de kolonie een enorme klap toen Powhatan's zoon Opechancanough met de Powhatan Confederatie Jamestown aanviel en 350 kolonisten doodde (ongeveer een derde van het totaal aantal kolonisten). Hoewel de Indianen daarna door de Engelse regering in bedwang konden worden gehouden (behalve bij de laatste opstand van de Confederatie in 1644), betekende deze aanval het einde van de Virginia Company.
Aan het eind van de jaren '30 van de 17e eeuw werd Virginia omgezet van een bedrijfsonderneming in een koninklijke kolonie, de eerste van Engeland. In 1641 waren er al 7.500 blanken in Virginia, evenals ongeveer 250 zwarten. Tot 1660 konden de mensen in de kolonie doen en laten wat ze wilden aangezien de Engelsen genoeg problemen in het thuisland hadden. Er ontstond een levendige handel met buitenlanders, vooral Nederlanders. Bont en tabak waren de hoofdproducten van de kolonie.
Koloniaal huis
Deze vrijheid en rijkdom kwamen in 1660 tot een einde met een aantal door de Britse regering uitgevaardigde wetten die de kolonisten dwongen alleen te handelen met Engelsen en de winst verminderden door hogere belastingen. Bovendien werden de koloniën van Virginia nog steeds lastiggevallen door Indianen, iets waartegen de gouverneur, Sir William Berkeley, weigerde op te treden.
Een leider van de ontevreden boeren stond op in de vorm van Nathaniel Bacon, die in 1676 een bloederige opstand leidde. Hoewel Bacon's Rebellion in eerste instantie succesvol was en Jamestown kon veroveren, werd de opstand toch een mislukking door zijn plotselinge dood en de daarop volgende hiaat in leiderschap.
Tegen het einde van de 17e eeuw werden er tienduizenden Afrikaanse slaven per jaar naar Virginia vervoerd. De groeiende kolonie begon zijn grenzen steeds verder te verleggen, vooral naar het westen. Er traden verscheidene conflicten op, onder andere met de Indianen en de Fransen, maar de French and Indian War (1754 - 1763) maakte grotendeels een einde aan de tegenstand van deze twee groepen.
Na deze oorlog zat Groot-Brittannië diep in de schulden en eiste van haar koloniën hogere belastingen. Daarnaast werd het de kolonisten verboden nog verder naar het westen te trekken. Deze wetten leidden direct tot de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 1776, waarbij de dertien Britse koloniën zich samenvoegden tot de Verenigde Staten van Amerika.
De vlag van de staat |
In Virginia werden enkele belangrijke gevechten geleverd tussen de nieuwe Amerikanen en de Engelsen. Deze laatsten veroverden in 1779 o.a. de steden Portsmouth en Suffolk. Bij Yorktown werden de Britten in Virginia in 1780 tenslotte verslagen door een combinatie van Amerikanen en Fransen.
Gedurende de daarop volgende periode leverde Virginia zeven van de eerste 12 presidenten van de nieuwe natie, namelijk George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, William Henry Harrison, John Tyler en Zachary Taylor. Economisch gezien leefde de staat helemaal op gedurende de transportverbeteringen en de Industriële Revolutie van de 19e eeuw, waarbij vooral de tabaks- en ijzerindustrie profiteerden.
|
Hoewel Virginia niet tot de grootste producenten van katoen behoorde, waren er toch veel zwarte slaven in de staat. Slavernij werd echter steeds minder populair en leek zelfs uit te gaan sterven in Virginia. Deze beweging werd echter teniet gedaan door Nat Turner's Rebellion in 1831, een door een blanke geleide bloederige slavenopstand.
Op 17 april 1861 lieten de heethoofden van de staat zich meeslepen in de opstandigheid van de staten van het diepe Zuiden en traden uit de Unie na het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Richmond werd zelfs de hoofdstad van de nieuwe Geconfedereerde Staten van Amerika.
De staat was echter vanaf het begin zeer gespleten. Vele militaire leiders kwamen uit deze staat en moesten nu besluiten waar hun loyaliteiten lagen. Robert E. Lee besloot de Confederatie te gaan dienen, maar andere Virginianen zoals Winfield Scott en David Farragut bleven de Unie trouw. De meeste Virginianen die in het westen van de staat woonden waren ook Uniegezind en dat deel van de staat scheidde zich in 1863 dan ook af van het Zuiden om als West Virginia toegelaten te worden tot de Unie.
Tijdens de periode 1861 - 1865 leed Virginia verschrikkelijk onder de vele bloederige veldslagen die in het gebied werden uitgevochten, o.a. die bij Bull Run (21 juli 1861), de Seven Days (april-juli 1862), Second Bull Run (augustus 1862), Antietam (september 1862), Fredericksburg (13 december 1862), Chancellorsville (2-4 mei 1863), de Wilderness (mei-juni 1864) en de belegering van Petersburg (1864-65). Uiteindelijk moest Generaal Robert E. Lee met zijn Army of Northern Virginia op 9 april 1865 capituleren bij Appomattox Court House, waarna de Confederatie zeer snel ineenstortte.
Na een bezetting van 5 jaar werd Virginia weer in de Unie toegelaten. Inmiddels was er heel wat veranderd in de staat; zo hadden fruit- en tabakteelt de rol van katoen als belangrijke bron van inkomsten overgenomen. In het begin van de 20e eeuw kwamen daar ook melkveeboerderijen en de scheepbouw in Hampton Roads bij, die vooral goed boerde tijdens de twee wereldoorlogen.
Blik op het hedendaagse Richmond
Ondertussen werd het segregatieproces van blank en zwart wel voortgezet; zo was in 1902 een wet aangenomen die analfabeten (dus meest zwarten) verbood te stemmen. Na de Tweede Wereldoorlog was deze segregatie compleet, maar met de beslissingen van het Amerikaanse Hooggerechtshof in de jaren '50 en '60 kwam daar weer langzaam een eind aan.
Ook vandaag de dag doet Virginia het nog goed. Ze krijgen nog steeds veel geld van de regering in Washington DC, dat aan de staat grenst. Voorsteden van Washington zoals Alexandria en Arlington worden steeds meer volgezet met regeringsgebouwen en organisaties die dicht bij de regering willen verblijven, zoals lobbyisten.
Algemene informatie: Virginia
Virginia, de meest noordelijke staat van het Zuiden, heeft een oppervlakte van 105.716 km2. De staat grenst in het zuiden aan North Carolina en Tennessee, in het westen aan Kentucky en West Virginia, en (noord)oostelijk aan Maryland en het District of Columbia (Washington). De hoofdstad is Richmond en de grootste steden zijn Virginia Beach, Norfolk, Chesapeake en Arlington (hotels).
In december 2000 woonden er 7,07 miljoen mensen in Virginia, waarvan 72,3% blanken, 19,6% zwarten, 3,7% Aziaten en 4,7% Latijns-Amerikanen. Virginia bezit een enorme diversiteit aan federaal en door de staat erkende beschermde gebieden, waaronder Shenandoah National Park, het koloniale Williamsburg, de Blue Ridge Parkway, het Robert E. Lee Memorial, Appomattox Court House National Historic Park, Manassas en Richmond National Battlefield Parks, George Washington National Memorial en Jamestown National Historic Site.
Weg in Shenandoah National Park |
Landbouw is nog steeds van groot economisch belang in Virginia, voornamelijk tabak, graan, soja, katoen en appels; en ook de veeteelt doet het goed (pluimvee, melkvee, visserij). Maar de industrie is tegenwoordig een grotere bron van inkomsten dan de landbouw. Belangrijke industrieën in het huidige Virginia zijn de mijnbouw (voornamelijk kolen, maar ook steen, cement, zand en gruis) en de scheepsbouw, waarvan een groot deel geconcentreerd is in Hampton Roads.
De stad Roanoke is een knooppunt voor het railtransport en in Norfolk is een marinebasis gevestigd. In het noorden van de staat is een grote concentratie aan computercommunicatiebedrijven te vinden en tienduizenden Virginians werken voor de Amerikaanse regering vanwege de nabijheid van Washington DC. Tenslotte zijn toerisme en de productie van chemicaliën, electrische apparaten, voedsel en textiel van groot belang voor de staat.
National Parks van Virginia
Shenandoah NP
Shenandoah National Park grenst aan de Blue Ridge Mountains, die over een periode van honderden miljoenen jaren gevormd werden door vulkanische activiteit. 600 Miljoen jaar geleden was het gebied echter bedekt door zeewater, dat pas verdween toen wat nu Noord-Amerika en Afrika zijn met elkaar in botsing kwamen. Hierdoor werden de oude stenen lagen omhoog gestuwd, daarmee de Appalachen vormend.
Hoewel de bergen van de Appalachen in eerste instantie enorme hoogten bereikten, werden ze door weer en wind langzamerhand - over een periode van 250 miljoen jaar - geërodeerd. Vandaag de dag zijn de Appalachen afgestompt tot verhoudingsgewijs licht glooiend, en nog steeds worden ze door regen, wind en andere natuurverschijnselen veranderd.
Shenandoah National Park in Virginia
In 1669 bezocht een Europese verkenner het gebied, waarin al sinds duizenden jaren enkele Indianenstammen woonden, o.a. de Monacans en de Manahoacs. Deze Indianen leden sinds ongeveer 1650, de tijd waarin ze voor het eerst kennis maakten met de Europeanen, aan nieuwe ziekten die ze niet konden bestrijden. Tegen 1730 waren de meeste van de ongeveer 2.000 Indianen uitgestorven of weggetrokken.
Shenandoah werd officieel een National Park op 22 mei 1926. In 1931 werd er op aanraden van President Herbert Hoover een weg gebouwd dwars door het park heen, omdat hij vond dat iedereen van de prachtige uitzichten moest kunnen genieten die hij al eerder had gezien tijdens zijn visvakanties. De 'Skyline Drive', zoals de weg heet, ging in 1934 open voor het publiek.
Shenandoah NP is het gehele jaar geopend, maar delen van de Skyline Drive kunnen in de winter afgesloten zijn vanwege lawinegevaar. Vanaf mei tot oktober zijn alle toeristische plekken geopend, maar in de winter moet u buiten het park voor benzine, voedsel en overnachtingen zorgen.
Ingang van Shenandoah NP
De vier grote kampeerplaatsen in Shenandoah National Park in Virginia zijn Mathews Arm (mijlpaal 22.1 op de Skyline Drive; kosten $14 per nacht), Big Meadows (mijlpaal 51.3; kosten $17 per nacht), Lewis Mountain (mijlpaal 57.5; kosten $14 per nacht) en Loft Mountain (mijlpaal 79.5; kosten $14 per nacht). Allen zijn open vanaf de lente tot oktober, hebben een picknicktafel en grill op elke kampeerplaats, en hebben douches, wasgelegenheid en een kampeerwinkel (uitgezonderd Mathews Arm). Water en electriciteit zijn niet aanwezig. Elk van de kampeerplaatsen ligt in de buurt van een aantal wandelroutes.
Benzinestations zijn ongeveer elke 25 mijl te vinden, restaurants elke 10 mijl. Er zijn ook drie plaatsen te vinden met luxueuze berghutten: Skyland (mijlpaal 41.7), Big Meadows Lodge (mijlpaal 51) en Lewis Mountain Cabins (mijlpaal 57.5). De bezoekerscentra zijn te vinden aan de toegangswegen tot het park (mijlpaal 4.6, 51 en 79.5) en zijn open van de lente tot de late herfst. Hier kunt u informatie inwinnen van de Park Rangers en wandelingen beginnen.